Tuesday, March 17, 2009

kita serupa , bulu mata depan mata pun tak nampak

amat menyedihkan bila kalangan rakan2 yg kalah dlm pemilihan peringkat UMNO bahagian mahu pun sayap2 bahagian telah mengambil tindakan membuat lapuran kepada SPRM mahu pun lembaga disiplin UMNO pusat dgn mengatakan kemenangan oleh lawan mereka adalah melalui politik wang.

apa yg saya harapkan ialah keadilan dpt di cari dan di tegakkan. keadilan perlu di tegakan apabila ada orang yg terainaya. selalunya org yg terainaya yg akan membuat lapuran atau pun kawan2 atau sahabat2 mereka yg terainaya.

dlm hal politik wang ini siapa yg terainaya ? kalau yg kalah terainaya maka ia perlu membuat lapuran. harapannya si penerima lapuran perlu juga membuat siasatan keatas pelapur dan tertuduh bukannya bertindak terus mencari bukti utk mengesahkan lapuran tersebut.

kredibeliti si pelapur atau org yg dikatakan terainaya itu pun perlu di pastikan.

tanya dia kalau dia menang adakan dia akan melapurkan perkara tersebut atau tidak. saya cadangkan supaya apabila ada aduan politik wang maka calon yg menang dan yg kalah perlu di siasat kedua2 nya.

3 comments:

 1. http://www.malaysiakini.com/news/100490

  Umno Paya Besar desak MB letak jawatan
  Mar 18, 09 6:20pm
  Umno Bahagian Paya Besar hari ini menggesa agar Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob meletakkan jawatan sebagai mengambil tanggungjawab di atas keputusan Lembaga Disiplin parti yang mendapati empat wakil rakyat Umno dari bahagian itu bersalah melanggar Perlembagaan parti dan tataetika ahli Umno.

  Mereka ialah ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Abdul Manan Ismail; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Lembing, Datuk Md Sohaimi Mohamed Shah; Adun Lepar, Mohd Shohaimi Jusoh; dan Adun Pancing, Mohd Zaili Besar.

  Md Sohaimi adalah timbalan ketua bahagian, Mohd Shohami (naib ketua bahagian), Mohd Zaili (ahli jawatankuasa bahagian) dan Abdul Manan (ahli biasa).

  Abdul Manan digantung keahlian selama setahun manakala yang lainnya diberi amaran.

  Ketua bahagian Paya Besar, Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman mendakwa pihaknya mempunyai saksi bahawa keberanian keempat-empat wakil rakyat tersebut yang secara terbuka mencabar etika parti, adalah didalangi oleh Adnan (foto) sendiri.

  "Umno Bahagian Paya Besar merakamkan rasa kesal terhadap tindak tanduk pengerusi badan perhubungan Umno Pahang itu dan berpendapat beliau hendaklah mengambil tanggungjawab dengan meletak jawatan sebagai pengerusi badan perhubungan Umno Pahang," katanya dalam satu kenyataan yang difakskan ke Bernama hari ini.

  Ahmad Tajuddin berkata beliau percaya keputusan Lembaga Disiplin parti adalah berasaskan peraturan sedia ada dalam rangka mengembalikan integriti parti.

  Sementara itu, Adnan menasihati ahli Umno Pahang yang telah didapati bersalah supaya lebih berhati-hati pada masa depan untuk mengelakkan tragedi yang sama berulang ke atas mereka.

  Dalam satu kenyataan melalui khidmat pesanan ringkas kepada Bernama hari ini, beliau menasihatkan mereka, jika boleh, supaya menangguhkan sementara tanggungjawab mereka sebagai wakil rakyat, ketika berlangsung pemilihan Umno minggu depan, agar tidak didakwa sebagai melakukan apa-apa kesalahan.

  Lembaga Disiplin Umno semalam memutuskan ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Abdul Manan Ismail digantung selama setahun, Ketua Pemuda Maran Mohamad Najuib Mohamad Shahaimi digantung keanggotaan selama tiga tahun manakala Timbalan Ketua Umno Bahagian Paya Besar Datuk Md Sohaimi Mohamed Shah, Naib Ketua Umno Bahagian Paya Besar Mohd Shohaimi Jusoh dan Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Paya Besar Mohd Zaili Besar diberikan amaran.

  Adnan juga berkata, kejadian itu adalah sesuatu yang menyedihkan bagi Umno Pahang namun beliau bertegas, bahawa pada dasarnya, mereka yang didapati terbabit itu tidak melakukan sebarang kesalahan jenayah.

  "Adalah menyedihkan bila menyaksikan rakan-rakan kita dihukum kerana melampaui batasan kod etika parti tapi yang baiknya ialah mereka tidak melakukan apa-apa bentuk jenayah, namun keputusan Lembaga Disiplin Umno mesti dihormati oleh semua ahli parti.

  "Saya ingin jelaskan bahawa Ahli Parlimen Paya Besar yang digantung setahun dan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Lembing (Md Sohaimi), Lepar (Mohd Shohaimi) dan Panching (Mohd Zaili) yang dikenakan amaran bukanlah kerana menggunakan wang tetapi didapati telah menganjurkan dan menyertai perjumpaan dalam usaha mereka melaksanakan tanggungjawab sebagai wakil rakyat dalam tempoh pemilihan jawatankuasa Umno bahagian yang lepas," kata beliau.

  ReplyDelete
 2. semak betul lah dia nih...post dalam blog sendiri la ...

  ReplyDelete
 3. Salam hormat


  .......................
  (speechless)

  rentaka.blogspot.com

  ReplyDelete